+381 66 63 34 225;  +381 11 2101 035       

  Ponedeljak - Petak od 12h do 20h

Prva poseta ginekologu

Prva poseta ginekologu

Kako bi izbegli da prva poseta ginekologu bude traumatično iskustvo, odgovorili smo Vam na najčešće postavljena pitanja o ovoj temi, koja možda do sada niste imali koga da pitate.

1. Kada bi trebalo prvi put posetiti ginekologa?

Smatra se da bi trebalo prvi put posetiti ginekologa u tinejdžerskom dobu, između 13. i 16. godine starosti.

2. Da li je normalno da mlada osoba bude nervozna pre prve posete?

Normalno je da se oseća nervozno zbog prve posete. U tim slučajevima može pomoći razgovor o ovoj temi sa roditeljima ili sa nekom drugom osoba u koju ima poverenja.

3. Šta može da se očekuje prilikom prve posete ginekologu?

Vrlo često, prva poseta može biti samo razgovor sa lekarom, kada ćete saznati šta možete da očekujete prikom budućih poseta i gde ćete dobiti informacije o tome kako da očuvate Vaše zdravlje. Vaš lekar može postaviti mnogo pitanja o Vama i Vašoj porodici. Neka od njih mogu izgledati lično, kao što su pitanja o menstruaciji ili o seksualnoj aktivnosti, ali je potrebno da bude iskreni i otvoreni, kako bi se lekar mogao upoznati sa Vašim zdravstvenim stanjem i pružiti Vam adekvatnu zdravstvenu pomoć.

4. Šta obuhvata prvi pregled?

Pored razgovora, i prilikom prve posete možete obaviti pregled. Ako ste uplašeni, možete tražiti da majka ili drugi član porodice bude uz Vas prilikom bilo kog dela pregleda. Najčešće, pregled obuhvata opšti fizički pregled i pregled spoljašnjih genitalija.
Obično, prilikom prve posete se ne mora obaviti pregled unutrašnjih genitalnih organa, osim ako imate određenih problema, kao što su abnormalno krvarenje, bol u maloj karlici ili pojačan sekret. Ako ste seksualno aktivni, možete uraditi i testove za određene polnoprenosive infekcije.

5. Šta se dešava tokom opšteg fizičkog pregleda?

Tokom opšteg pregleda, izmeri se Vaša visina, težina i krvni pritisak. Takođe ćete biti ispitani o bilo kom zdravstvenom problemu koji možete imati.

6. Šta se dešava tokom pregleda spoljašnjih genitalija?

Prilikom ovog pregleda, lekar pregleda vulvu. Takođe Vam može dati ogledalo, da možete da pogledate vulvu i da se upoznate sa svojim telom i pojedinačnim nazivima svakog dela.

7. Šta se radi tokom pregleda unutrašnjih genitalija?

Iako tokom prve posete najverovatnije nećete obaviti ovaj deo pregleda, ipak je potrebno da se upoznate i sa njim. Prvo, lekar će Vam pregledati vulvu, zatim vaginu i grlić materice uz pomoć spekuluma i proveriti Vaše unutrašnje organe ručnim pregledom.

Nadamo se da smo Vam odgovorili na neka od pitanja koja interesuje one koje bi trebalo prvi put da posete ginekologa!

Za sva dalja pitanja Vam stojimo na usluzi!

Vaš Taurunum Medical